Tuesday, October 13, 2009

1 MALAYSIA: your opinion please ;)


bismillah

assalamualaikum semua ;)
Oleh kerana post-post sebelum ini kurang membincangkan isu semasa,
saya ingin menulis sesuatu yang mungkin boleh membuka minda kita dan anda digalakkan memberi pendapat okay !


saya yakin anda semua tahu apa itu Gagasan 1 Malaysia .kan?
Saya sendiri telah membentangkan tajuk ini dalam kelas hubungan etnik.siapa yang tak tahu lagi,tak tahula nk cakap ape. hehe ;)

Konsep 1 Malaysia adalah satu gugusan bagi memupuk perpaduan di kalangan rakyat Malaysia yang berbilang kaum, berteraskan beberapa nilai penting yang seharusnya menjadi amalan setiap rakyat Malaysia- dato seri najib tun razak

Pada pandangan saya, ada yang menyokong gagasan ini dan ada juga segelintir yang membantahnya. sebab? saya pun tak tahu. tapi dari kesimpulan yang saya dan beberapa rakan telah buat, kami berpendapat mereka-mereka yang menentang ni, bukanlah menentang gagasan tersebut tapi mereka ni menentang orang yang menubuhkan gagasan tersebut.

Kita lihat sendiri ideologi-ideologi atau pembaharuan-pembaharuan yang di laksanakan Perdana Menteri terdahulu. Kebanyakkannya mendapat tentangan. Mungkin sesetengah ideologi yang dibawakan mempunyai beberapa kekurangan namun kita patut lihat dari sudut positif nya.
[bagi saya lah] . kalau semua benda hendak ditentang, bukankah kita dikira derhaka kepada pemimpin?

السَّمْعُ وَالطَّاعَةُ عَلَى الْمَرْءِ الْمُسْلِمِ فِيْمَا أَحَبَّ أوْ كَرِهَ، مَا لَمْ يُؤْمَرْ بِمَعْصِيَّةٍ فَإِذَا أُمِرَ بِمَعْصِيَّةٍ فَلاَ سَمْعَ وَلاَ طَاعَة

"Dengar dan taat adalah tanggungjawab atas Muslim sama ada perkara yang ia suka atau tidak (benci), selagi ia tidak disuruh berbuat maksiat. Maka apabila disuruh berbuat perkara maksiat, maka perintah itu tidak boleh didengar dan tidak boleh ditaati lagi”

Allah juga berfirman,
“Wahai orang-orang yang beriman, taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kamu kepada Rasulullah dan kepada "Ulil-Amri" (orang-orang yang berkuasa) dari kalangan kamu”

Setahu saya, gagasan 1Malaysia itu tidak membawa langsung kepada kemaksiatan malah ia memupuk semangat perpaduan. Adakah mereka-mereka yang menentang ini tidak suka akan kedamaian?

" Alaa, 1Malaysia ni agenda politik je..tah pape tah.."
"1Malaysia? sje nk kecoh2..konon pentadbiran bagus rr.."


ini adalah kata-kata yang saya dengar sendiri. ish3.

Bagi saya, masyarakat sekarang minda nya tertutup dalam perkara-perkara politik sahaja.
cuba kita luaskan fikiran, fikir jauh sikit.


psst: hemm minta maafla kalau ape yang disampaikan tak sampai kat korg, this is just my opinion.



4 comments:

Sarah said...

wah,,,saya bru je terpiki nk post dlm bm,....dah ada yg post..tp x pe..nk gak post dlm bm jap agi...
amboi tqa, mentang2 dpt tjuk hubungn etnik 1 Malaysia...

tp btul gak, mcm kata prof paimah, dalam perbezaan kita cari titik persamaan. dr persamaan itu, kita jadikan perpaduan...
hehe

(aRe-TiCk) said...
This comment has been removed by the author.
Sarah said...

i agreed with the conclusion...

Sarah said...
This comment has been removed by the author.
 
SMSU09 © 2010 | Designed by Trucks, in collaboration with MW3, Broadway Tickets, and Blogger Templates