Wednesday, November 2, 2011

Cases on Equitable Estoppel

This is the list for the case review on Equitable Estoppel

NAMES CASES

nura :Associated Pan Malaysia Cement Sdn Bhd v Syarikat teknikal & Kejuruteraan (1990) 3 MLJ 287
mikail : veeriah v Keretaapi Tanah Melayu [1974] 1 MLJ 201
hafizah : Muthiah v Lee Kor Fan (1966) 1 MLJ 105
izzat :Central London Property Trust Ltd v High Trees House Ltd (1947) 1 KB 130
najmi :Liew Ah Hock v Malayan Railway (1967) 1 MLJ 53
amirah :(1965) 2 MLJ 89
athiqah :Perwira Habib Bank v Pengkalan Enterprise 91992) 2 MLJ 35
khairi :Deri v Francis (1962) 2 MLJ 169
syuhadah dahlia :Yong Tong Hong v Siew Soon Wah & ors (1971) 2 MLJ 105
sarah adibah :Tan Swee Ho Com Ltd v All hussin Bros (1980) 1 MLJ 89
nabilah huda :Wong Yonj Lin v Liew Tham Soon & ors (1980) 2 MLJ 99
arijan :Ooi Ai Seng v Chan Lin Lam (1973) 2 MLJ 20
zarina :Lin Nyuk Chan v Wong Sz Tsin (1964) MLJ 200
zarkashi :Combe v Combe (1951) 2 KB 215
keen :Morgorate Merchantile Co Ltd v Twitchings (1976) QB 225
aisyah :Robertson v Minister of Pensions (1949) 1 KB 227
yana :Salisbury Marquess & Anor v Gilmore & Anor (1942)2 KB 38
syahir :Tool Metal Manufacturing Co Ltd V Tungsten Electric Col Ltd (1955) 2 ALL ER 657
muhafiza :Emmanual Ayodeiji Ajayi v Rt Briscoe (19640 3 ALL ER 556
atiqah :Liverpool City Cornal v Walton Group [2002] 1 EGLR 149
aliff :Mok Peng Chee v Yap See Hoi & Ors (1981) 2 MLJ 321


don`t forget to buy a file n make sure all these thing included :

1) Case review on Maxims
2) Case review on Equitable Assignment
3) Case review on Equitable Estoppel
4) Exercise on mylms

all these things hav to be submitted after the eid Mubarak: Raya haji ye:)

Have a nice holiday n Eid Mubarak smsu`an...
كل عام وانتم بخير إنشأالله

Saturday, September 17, 2011

~::OuR LecTuRe & TuToRiaL ThIs SeM::~


assalamualaikum smsu`an...huhu,,,camne nak pronounce tu..

alhamdulillah, semua jadual kuliah & tutorial kita da keluar,,juz nak share jadual yang diolah oleh org y sgt tidak rajin ini...copy n paste version...



since this sem we only have 20 credit hours, so it seems that our schedule this semester kurang la pack nye berbanding semester2 y lepas...

hopefully this schedule can help us to organize our student life 4 this semester...

p/s: sorry klau jadual tersalah, n tolong betulkan if there any mistake & thousand apology sebab sy buat blog ni mcm blog budak tadika ngan gaya bahasa & gaya penulisan tahap sekolah rendah sy!!

p/s p/s: mcm batak pulak jumpa internet,,,da lama xjumpa la katakan(lama la sgt!!hehe),,susah la xda berukband...mcm kena beli jugak rsnya...pe pndpt korang???da mana2 sugar daddy y nak sponsored monthly payment sy x??klau bukan sugar, salt daddy pon ok je!!hahaha

p/s p/s p/s: sunyi la duduk sorang2 tanpa cik S & cik A,,,,sy rindu sama kamu berdua...w/pon sy blh hidup berdikari sendirian disini, tp sy rindu kamu berdua di sisi,,sob sob sob,,,nsb baik sy da ada cik P ,,mst cik P pon sunyi mcm sy tanpa cik Y disisi...hehehe,,,


Thursday, September 15, 2011

1st week!!!

waaaaa,,,,,,first week pon da dapat byk kerja:)..br igt nk menyambung lg cuti 4 bulan ri2,,,hujung minggu ni bz nak g beraya lg...biasa la culture org melayu kan, raya sebulan!!sakan tu..huhu,,,tp bak kata dr mariam, culture org melayu ni ley wat foreigner kena culture shock...ngeh3x...

memandangkan sy sedang bosan, sy terasa ingin menyenaraikan soalan2 cepumas dr lecture2 kita yang tersayang...

1) aS-Siyasah aS-Syari`yyah..

هل فى الأسلام السياسة؟
sertakan jwpn dgn aYat aL-Quran & siRaH2 terdahulu...

2) BanKinG & sEcUriTy...

root causes oF The FinanciaL criSis 2007 & 2008?

3) Family LaW

a)CiViL maRRiaGe OrdiNance 1952
b) Christian MaRRiaGe OrdiNanCe 1956
c) CusToMary LaW ChInEsE & InDia
d) NaTiVe MarriaGe in SabaH & SaraWaK

compare all these ordinance/practice b4 & aFtEr Law ReFoRm aCt,,,i.e its status b4 & aFter LRA..

4) Undang-Undang Jenayah...

1-historical dev of pc, 
2-what is crime as the public law,
3- importnt features of pc, 
4-elements of crimes



jom bercuti:)huhu

Tuesday, June 21, 2011

segmen belajar bahasa Inggeris

as seen on my blog. hehe.


Assalamualaikum, peeps~


How To Improve Your Language Skills.
(from my point of view)

Well, I'm not a TESL student or anything and I am not perfectly good in English either. Even in this post, you might find some grammar mistakes or bad sentence structures. It is worse if you read my previous blogs. But, at least, I try to improve myself day by day. I just want to share the things I do to improve and I combined it with what some of my English tutors told me. And I think this is applicable to all languages you want to learn. 

Here it goes.. the 5Ms


1. Music

I love music, that is why it works for me. This won't work for music-haters though. You might think all English songs are lagha (melalaikan). If that's so, you can listen to the Islamic songs by Maher Zain, Zain Bikha or Yusuf Islam instead. Please, not the Malay version of InsyaAllah and I'll be There For You, ok?

But you have to choose the song well. Choose the one with good lyrics. Even if you like Justin Bieber's "Baby", it won't help you much because all you would learn is how to pronounce the word Baby correctly.

"Baby, baby, baby ohh.... baby, baby, baby ohh!!" You know what I mean..

And just choose one song first that you like instead of flooding your brain with hundreds of them. Choose the easier one for you first. Listen to it and learn the pronunciation. If there are words or phrases you don't understand, find the meaning but please don't use Google Translator.

Keep the lyrics in a journal or something and jot down notes (meaning, how to pronounce etc.)
and then, SING IT OUT LOUD! but not too loud, ok?

2. Mumble/Monologue

This is like talking to yourself inside your mind. Macam drama Indonesia yang selalu ada monolog dalaman tu. It is much more comfortable than speaking in English with other people. Just mumble about anything.

"Ah, I need to go to the bathroom"
"Why is this notebook cannot be turned on?!"
"Oh, no. Dad's coming"
"Ah, so hungry, I need to find some food"
"Why can't I get through FB?"

You know, just talk to yourself about the simplest things of your everyday life.

You might surprise yourself when you get up from bed, look at the clock and start thinking to yourself.... in English!. Like "Ah, oh no! It's already 6.30, I need to perform my Subuh prayer!"

3. Movie

If you like watching movies, go buy a DVD now... or you can download it from the internet or just watch Youtube videos to learn English. I don't think the action-packed, thriller or horror movies will serve the purpose. Just find something that is very light. Kung Fu Panda perhaps? Haha~ Just to avoid you from getting distracted with the actions.

Try to find the English movies with English subtitles. Take note of the pronunciation, how the words are used, and understand what the actors are saying. But, if you want to practice for the Listening part in MUET exams, find the ones with no subtitles. Instead, you make the subtitles yourself.

(This reminds me of Prof. Che Wan's class! Lousy bum!)

4. Mimicking

If you are watching Nightline while waiting for the Cerekarama to be continued, try to mimic the news anchor. If you are listening to Fly.fm, imitate the announcer.

"Hey, what's up everybody!! DJ Bla Bla Bla in the house! Well, not literally. Pfft."

If you read English newspapers/magazines or even the Astroview magazine, read it out loud, with correct pronunciation. If you are not sure whether it's correct or not, check the dictionary, preferably, the one with audio pronunciation.

5. Mistakes

Learn from the mistakes. That means CORRECT your mistakes. It will be good if people around you are helpful enough. So, if they correct you, don't repeat it again.

A   : To determain whether...
B   : Determine. It's dih-ter-min.
A   : Oh, ok. To determain whether....
B   : Di-ter-min!
A   : Sorry, to di-ter-min whether....bla ..bla.............. ....

(after a few minutes)
A   : So, it cannot be determain this way.
B   : Lousy bum!

For myself, I write my blog in English to improve my skills. It helps me to learn from mistakes and avoid from making one. Usually when I write a post, I will have another tab opened for an easy access to online dictionaries. Like the phrase "serve the purpose" I used above. I am not sure whether it's right to put it there , so I googled it and found the meaning.

And like the word sauteed I found on the menu last night at a restaurant. I knew the word but I never care to find its pronunciation. So, I found it on the Dictionary.com and it is pronounced as soh-teyd not so-tid.

Hihi ^^"

By the way, you can find your own interesting way to learn any language you want.





********The End********


(Memorizing starts with an M as well but I don't think it will help much by literally memorizing vocabulary words.)





p/s: I know there are people who are born without multilingual skill. But if there's a will, there's a way. Take it or leave it. Your choice.

Wednesday, June 8, 2011

#1 Siyasah Shar'iyyah

Alhamdulillah, berjaya jugak kita start our pre-sem 5 discussion walaupun hanya segelintir yang join. Mungkin busy kot. But it's ok. The lesser the better :)

Last night we started with Siyasah Shar'iyyah. Memandangkan tak ada course outline and reference books, kitorang refer kat internet je la. At least ada jugak input untuk subjek ni.

In our first discussion, ingatkan kejap je, rupanya banyak pulak input walaupun cuma bincang pasal mafhum SS. What I can say about SS is this subject resembles a bit of Islamic Constitutional and Administrative Law that we have learned last semester.It's only the language used and the references that made the difference.

Cuma ICAL lebih kepada constitutionalism and whatnot.
Anyway, these are among the websites and blogs that we referred to last night.


Konsep Siyasah Shar'iyyah by Dr. Hj. Suaidi
Siasahharokiah
Siyasah Shar'iyyah - Madkhal Ila Tajdid al-Khitab al-Islami
Awan Damai
Siyasah Shar'iyyah or The Policies of the Government by MH Kamali




p/s: Sorry, malam tadi saya tertidur awal ^^" Malam ni, be ready untuk Islamic Law of Banking and Takaful!

Tuesday, June 7, 2011

let's get it started!!!



This is the schedule for our group discussion on FB.
Hope everybody can contribute to each other :)
We're going to start around 8 until midnight.


MON : Fiqh al-Jinayat
TUE : Criminal Law I
WED : Siyasah Shar'iyyah
THUR: Islamic Law of Banking and Takaful
FRI : Equity and Trust
SAT : Law of Banking and Security
SUN : Family Law


Methods of discussion  may vary depending on the subjects.
- Sharing related articles
- Pop quizzes
- Past-year questions
- Sharing opinions
- Sharing notes

Don't push yourself too much because it is not like we're going to cover everything.
It is just to expose ourselves to what we're going to deal with next semester.
At least, takdela kita keep on wondering to ourselves "What on Earth is equity and Trust?!"
dan tak payahla last-last minit baru nak hafal dalil untuk Fiqh al-Jinayat :)




"Success depends upon previous preparation, and without such preparation there is sure to be failure" - Confucius












p/s: janganlah harapkan cik moderator je yang start ye? cik moderator pun guna broadband je. xde streamyx or unifi. kalau cik moderator senyap je maksudnya dah sampai limitlah broadbandnya itu ^^"

Tuesday, April 19, 2011

namamu tersemat dihati...~

Kalau rasa ingat-ingat lupa nama pensyarah kita semester ni, here goes the list of their names. Kalau tak nak kena marah oleh invigilators yang penuh emosi dan kena tuduh buat bising sebab tanya nama penuh lecturer kat kawan kat belakang pastu dia yang mengilai di belakang dewan tu tak pulak dikira sebagai bising dan mengganggu tetapi boleh buat muka tak bersalah lepas tu kita pulak yang tensyen dan tak boleh jawab exam dengan baik *tarik nafas*, MAKA, hafallah nama pensyarah-pensyarah kita seperti yang tertulis dibawah...

En Mustafa 'Afifi b Abd Halim
Dr. Irwan Mohd. Subri
En. Mohd Azmir b Mohd Nizah
En Syed Mohd Najib Syed Omar
En Mohd Yunus b Abd Aziz
Pn Intan Nadia Ghulam Khan
Prof Dr Hj Abd Samat Musa
Pn Suhailiza bt Md. Hamdani


ALL THE BEST FOR YOUR EXAM! Prove it that we are the best batch :) not just the lucky ones.

p/s: experience is a good teacher, if u try to learn something from it. or else it is just mere rubbish and useless memory.

Monday, April 18, 2011

apology notice~

salam akhi wa ukhti.....
emmmm...i've emailed some of u notes sal performance n revision...
2 je yg sy ader...
yg damages 2 rase ri 2 xsempat amek laaa...
xigt npe...
sori sgt2.........
gud luck exam ya!!!

Sunday, April 17, 2011

final exam schedule

HELLO.....guys & girls...hehe..ni officially jadual exam dari enilai.....

tadaaaaaaaaaa.........


LBA2053 UNDANG-UNDANG KONTRAK II KLB 25/04/2011 9:00AM 3 jam 0 minit STADIUM

LBA2103 UNDANG-UNDANG TORT II KLB 26/04/2011 2:30PM 3 jam 0 minit STADIUM

AAA2022 AKHLAK DAN TASAWWUF KAA 27/04/2011 2:30PM 2 jam 30 minit STADIUM

UTA2072 PEMIKIRAN KREATIF DAN PENYELESAIAN MASALAH KLB 28/04/2011 9:00AM 2 jam 0 minit STADIUM

LBA2072 UNDANG-UNDANG PERLEMBAGAAN DAN PENTADBIRAN ISLAM KLB 04/05/2011 9:00AM 2 jam 30 minit DP 1-FSU

LBA2063 UNDANG-UNDANG PERLEMBAGAAN II KLB 04/05/2011 2:30PM 3 jam 0 minit DP 1-FSU

LBA2092 AL-QAWAID AL-FIQHIYYAH KLB 10/05/2011 2:30PM 2 jam 30 minit STADIUM

LBA2083 FIQH AL-MUNAKAHAT KLC 11/05/2011 2:30PM 2 jam 30 minit STADIUM

LAA2053 AL-AHWAL AL-SAKHSIYYAH KLC 13/05/2011 9:00AM 3 jam 0 minit STADIUM


YANA FARHANA......HEHE

Saturday, April 9, 2011

Ketuanan Melayu

video

KETUANAN MELAYU

Fahami dengan hakikat, disitu letaknya makrifat…

Assalamualaikum,

Apakah yang dimaksudkan dengan istilah ketuanan melayu ni wahai saudara-saudaraku? Penulis cuba menjejaki asal-usul konsep ini didalam perlembagaan ataupun mana-mana bylaws namun menemui jalan buntu. Jadi, tidak salah jika saya nyatakan di sini tiada erti yang konkrit bagi istilah ketuanan melayu. Oleh yang demikian, sudah tentulah terdapat pelbagai pendapat mengenai ketuanan melayu ini. Sedangkan dalil-dalil Al-quran dan As-sunah yang subutnya qat’i namun dilalahnya dzhonni pun menjadi medan percambahan pemikiran dikalangan ulama’, apatah lagi mengenai istilah-istilah yang datangnya dari kalam manusia ini.

Namun, bukanlah niat penulis untuk membahaskan mengenai perbezaan-perbezaan pendapat mengenai istilah ini… Tetapi menulis lebih ingin membincangkan bagaimanakah reaksi kita dalam menghadapi isu ini. Seperti yang telah disebutkan terdahulu, ketuanan melayu ini tidak mempunyai sebarang definisi yang konkrit, jadi aplikasi konsep ketuanan melayu ini pastilah akan berbeza menurut individu. Jadi penulis disini ingin mengajak para pembaca untuk memahami dengan hakikat kerana disitulah letaknya makrifat tentang ketuanan melayu ini.

Apakah yang dimaksudkan dengan fahami dengan hakikat ini? Maksudnya disini ialah kita mengetahui dengan sebenar-benarnya akan hakikat sesuatu realiti kerana realiti yakni apa yang kita lihat, apa yang kita dengar, itu tidak semestinya benar ataupun hakiki. Harus keatas kita untuk memperhalusi lagi realiti itu untuk mengetahui mengapa sesuatu itu berlaku , bagaimana ia boleh berlaku, dan ia melibatkan siapa kerana ini akan memberi kita gambaran yang lebih jelas lagi akan hakikat sesuatu sebelum kita membuat penilaian terhadap sesuatu isu. Makrifat pula disini bererti pengetahuan yang sebenar yang kita akan perolehi jika kita berjaya memahami sesuatu secara hakiki.

Jadi, disini penulis ingin mengajak para pembaca untuk menelusuri hakikat ketuanan malayu ini. Apakah yang dimaksudkan dengan ketuanan melayu bagi pihak-pihak yang berbeza pendapat? Mengapa ada yang menolak konsep ini dan ada yang memperjuangkan konsep ini? Agar kita dapat memahami gambaran sebenar tentang isu yang selalu diperdebatkan ini. Janganlah terus membenci sesiapa yang menolak ketuanan melayu dan mengatakan beliau sebagai pengkhianat bangsa dan tidak wajar juga saya rasakan bagi kita membangkang pihak yang memperjuangkan ketuanan melayu dan melabelnya sebagai seseorang yang bersifat rasis dan perkauman sebelum kita mengetahui hakikat ketuanan melayu menurut persepsi mereka. Oleh itu, penulis mengajak para pembaca untuk meluaskan horizon pemikiran dan berlapang dada dalam membahaskan isu ini.

Bagi mereka yang menolak ketuanan melayu penulis rasakan mereka berpendapat bahawa ketuanan melayu adalah satu fahaman yang mana kaum melayu ini menjadi tuan, dan yang lain itu menjadi hamba. Atau mungkin juga ketuanan melayu ini bermaksud semangat asabiyyah yang di tegah dalam islam yang mana dengan semangat asabiyyah ini sesuatu perkara itu ditentukan berdasarkan perkauman. Seperti contoh, jikalau seseorang dari sesuatu kaum mereka berbuat salah dan mereka mengetahuinya akan kebenarannya , mereka tetap akan mempertahankan individu tersebut kerana dia adalah dari kaum mereka. Dan terdapat pihak yang membangkang kerana ketuanan melayu ini adalah satu retorik semata-mata, hanya tertumpu kepada kroni-kroni mereka dari keturunan malayu sahaja. Misalannya, dalam hal-hal peluang pekerjaan ataupun tender-tender kontrak, mereka akan memberinya berdasarkan sifat kroniisme semata-mata bukan diatas merit keupayaan dan kebolehan seseorang individu itu.

Jika inilah hakikat ketuanan melayu bagi mereka, penulis menyokong mereka dalam hal ini dan menolak konsep ketuanan melayu di atas hakikat ini.

Namun yang demikian janganlah terus ditolak mentah-mentah mengenai pedapat yang memperjuangkan ketuanan melayu ini. Penulis merasakan harus ke atas kita memperhalusi lagi tentang hakikat istilah yang diperjuangkan oleh mereka itu. Apakah definisinya bagi mereka, dan mengapa mereka memperjuangkannya? Penulis berpendapat pihak yang memperjuangkan ketuanan melayu ini berfikiran ketuanan melayu bermaksud kaum melayu mempunyai sesuatu hak istimewa yang perlu dihormati oleh kaum-kaum lain disebabkan oleh sejarah penubuhan negara Malaysia ini sendiri. Jika ini pendapat mereka penulis bersetuju dengan mereka.

Tiap-tiap seorang dari kita perlu memahami bahawa sebelum kita menubuhkan negara ini kita mempunyai satu perjanjian yang dipanggil KONTRAK SOSIAL. Diantara kandungan kontrak ini ialah kaum melayu bersetuju memberikan taraf sebagai warganegara kepada kaum-kaum lain yang telah berhijrah ke tanah melayu yang sebelumnya hanya di didiami oleh orang melayu dan kaum-kaum pribumi sahaja. Sebagai timbal balik kepada pengorbanan besar orang melayu ini, kaum lain bersetuju untuk memberikan hak-hak istimewa kepada orang melayu sepertimana yang terdapat pada hari ini sepeti contoh raja-raja hendaklah terdiri dari orang melayu, bahasa rasmi ialah bahasa melayu, dan islam haruslah menjadi agama persekutuan ini.

Hak-hak istimewa ini pada dasarnya bukanlah sesuatu yang tidak adil pada hemat penulis kerana adakah salah untuk penduduk asal sebuah negara yang dominan untuk meneruskan kesinambungan bangsanya dengan mengekalkan raja-raja mereka sebagai pemimpin? Bahasa mereka sebagai bahasa pertuturan? Agama mereka sebagai agama yang paling tinggi? Hak-hak istimewa ini bukanlah satu bentuk penindasan terhadap kaum-kaum lain. Sebagai contoh tidak pernah bererti bilamana seseorang disabitkan dengan kesalahan syeksyen 302B kanun keseksaan kerana membunuh dengan niat dia tidak akan dijatuhkan hukuman gantung hanya kerana dia seorang melayu. Sejarah telah membuktikan hukuman yang sama akan dijatuhkan terhadap semua pesalah tanpa mengira kaum.

Malah dalam sesetengah perkara, kaum-kaum lain telah diberi keutamaan berbanding bangsa melayu. Seperti contoh di dalam Dasar Ekonomi Baru yang telah diperkenalkan oleh Allahyarham Tun Abdul Razak, beliau hanya memperuntukan 30% peratus ekuiti orang melayu di dalam sistem ekonomi negara, manakala 70% peratus lagi untuk kaum-kaum lain. Apakah ini tidak cukup lagi untuk membuktikan sikap toleransi orang melayu? Orang melayu juga tidak pernah membantah kewujudan sekolah pelbagai aliran di Malaysia, malah sekolah-sekolah aliran ini dibenarkan untuk menggunakan bahasa ibunda mereka sebagai bahasa pengantar meskipun perkara 152 perlembagaan persekutuan mengatakan bahasa rasmi persekutuan adalah bahasa melayu. Lebih dari itu, perkara 8 pelembagaan persekutuan menghalang sebarang diskriminasi diantara warganegara di atas sebab perkauman.

Namun, hari ini timbul pelbagai permasalahan berikutan konsep ketuanan melayu ini yang mana penulis merasakan berpunca kerana sebahagian pihak gagal memahami sejarah penubuhan negara mereka sendiri.Dan terdapat juga pihak-pihak yang sengaja untuk tidak memahami sejarah ini. Mereka mempertikaikan mengapa perlu ada ketidakadilan dalam negara kita ini, kaum melayu mendapat hak-hak yang tidak diperolehi mereka. Ingin saya tegaskan disini kepada mereka-mereka yang mempertikaikan mengenai perkara ini anda semua BERHAK untuk melucutkan hak-hak istimewa yang ada pada kami, NAMUN anda juga perlu INGAT , kami juga mempunyai HAK untuk menarik balik taraf kerakyatan sebagai warganegara yang dinikmati oleh kalian pada saat ini.

Akhir kata penulis bersetuju,menyokong, dan akan terus KENTAL mempertahankan serta memperjuangkan ketuanan melayu selagi mana kaum melayu masih kaum yang kuat dan mempunyai ciri-ciri yang seperti yang disebutkan dalam hadis nabi Muhammad sollallahualaihi wassalam dalam video diatas dan definisi melayu di dalam istilah ketuanan melayu adalah sepertimana melayu yang di dalam pengertian perkara 160(2) perlembagaan persekutuan. Kepada mereka-mereka yang mempertikaikan tentang perkara ini, teruskan berbuat demikian namun, ingatlah jangan disangka air yang tenang itu tiada buaya. Sudah menjadi budaya melayu untuk bersabar dan berlemah lembut meskipun terus ditindas dan dipijak, tetapi bangsa melayu juga mempunyai satu falsafah yang di panggil AMUK. Jadi marilah sama-sama kita mengambil sifat bertoleransi di dalam hal ini agar perkara-perkara yang tidak diingini tidak akan berlaku. Penulis juga akan menentang konsep ketuanan melayu sekiranya hakikat konsep itu berpaksikan kepada semangat asabiyyah dan kroniisme semata-mata.

sekian,….

- …160(2) mengatakan melayu bererti individu yang menganuti agama islam, bertutur dalam bahasa melayu, dan mengamalkan adat resam melayu…

Surah Al-baqarah ayat 250 …

وَلَمَّا بَرَزُواْ لِجَالُوتَ وَجُنُودِهِ قَالُواْ رَبَّنَا أَفْرِغْ عَلَيْنَا صَبْرًا وَثَبِّتْ أَقْدَامَنَا وَانصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ {250}

Friday, March 25, 2011

URGENT!!!!!!!

korang, ni jadual exam sem ni...GILERRRRR ARRRRRRRR


1)CONTRACT 25/4 9 AM
2)TORT 26/4 2.30 PM
3)AKHLAK 27/4 2.30 PM
4)CTPS 28/4 9 AM
5)ISLAMIC ADMIN 4/5 9 AM
6)CONSTI 4/5 2.30 PM
7)QAWAID 10/5 2.30 PM
8)FIQH MUNAKAHAT 11/5 2.30 PM
9)AHWAL SYAKHSIAH 13/5 9 AM

jom tukarrr...nak tukar islamic admin ...
ni tarikh2 exam 25/4-29/4.......3/5-6/5....9/5-13/5
cadangan islamic admin = 6/5..
da cadangan nk tkr tarikh bila n subjek apa lg???

Thursday, March 10, 2011

.:Barang Cetak Rompak & Fotocopy Buku :.

salam semua...asslamualaikum & annyong to all smsu`an..
saje je nak tambah kekusutan blog ni...hehe

once upon a time, tshy dlm facebooknye telah menanyakan soalan y berbunyi lebih kurang camni la "korang, pe pendapat korang pasal photostat buku"...nape rs cam lain macam je soalan dia..urmmm..biar la...so mesti la kak atiq sokong memandangkan sudah be "rak-rak" buku sy y photostat..kadang2 mahal sgt nak beli tp y penting da xda keluaran y baru...so terpaksa copy je...

sedang asyik mencari penerangan utk presentation qawaid sewaktu class tort,perghhh kantoi kot menaip ni...xpe2..sy kat depan..telinga ttp fokus walaupun tgn wat keje lain..hehe...defamation dlm online/cyber..see, k.atiq dgr tau,,n faham..tu y penting...
saya jumpa tulisan ustaz zaharuddin..so just nak share ngan korang....

Oleh
Zaharuddin Abd Rahman
www.zaharuddin.net
10 Jun 2008


SOALAN

Saya ada menjalankan perniagaan fotokopi dan percetakan komputer secara kecil-kecilan salah satu universiti awam. Masalahnya ustaz, saya menggunakan perisian windows dan microsoft office yang pirate. Saya tahu bahawa tindakan saya ini salah tapi untuk mendapatkan yang original, harganya terlalu mahal.

Saya harap dapat Ustaz jelaskan hukum pendapatan daripada perniagaan yang menggunakan perisian pirate ini dan harap dapat ustaz berikan jalan untuk saya selesaikan masalah ini.....

JAWAPAN

Saya rasa jawapannya sudah jelas apabila anda sendiri telah mengerti bahawa ia adalah salah. Ini adalah kerana, harta intelek telah diiktiraf Islam sebagaimana difatwa oleh para ulama sedunia sebagai harta persendirian. Justeru kita tidak boleh mengambil dan menggunakan yang tiruan KHUSUSNYA apabila software tersebut diniagakan. Ini bermakna apabila seseorang menjadikan barang tiruan sebagai ‘tulang belakang' perniagaannya. Perniagaan tersebut adalah haram, hasilnya juga haram.


Ia adalah berdasarkan keputusan Majlis Kesatuan Ulama Sedunia ( Majma Fiqh Islami) dan juga keputusan Majlis Fatwa Eropah yang disebut oleh Syeikh Dr Yusof AL-Qaradawi.

DIA KAFIR

Ada orang yang cuba berhujjah mengatakan bahawa Bill Gates adalah kafir, so tiada masalah untuk menggunakan yang pirate. Selain itu ada juga yang menyatakan beliau sudah terlalu kaya, maka penggunaan anda tidak memberikan apa jua kesan kepada kekayaannya.

Hujjah ini adalah meleset dan tertolak dalam Fiqh Islam, kerana Muslim tidak dibenarkan untuk mencuri harta orang kafir (kecuali kafir yang sedang berperang dengan Islam seperti tentera Amerika yang berada di Iraq). Dalam keadaan tiada sebarang peperangan fizikal yang jelas, maka perisian windows adalah harta syarikat Microsoft dan pemilikan itu adalah diiktiraf oleh Shariah dan diharamkan untuk sesiapa sahaja dicerobohi sesuka hati. Dalilnya terlalu banyak, cukuplah Rasulullah s.a.w dan para sahabat berjual beli dengan orang bukan Islam, Yahudi serta Kafir Musyrik, semua itu menunjukkan umat Islzma tidak dibenarkan mencerebohi dan mestilah membelinya dengan cara yang halal.

Pendapatan hasil dari perniagaan perisian pirate adalah antara syubhah dan haram sahaja, tidak lain dari itu. Adapun, bagaimana untuk mengurus pendapatan atau hasil yang anda telah yakin haram, anda boleh membaca dalam artikel saya yang lepas.



PENGECUALIAN

Namun begitu, menurut sebahagian ulama, sekiranya para pelajar ingin menggunakan software untuk komputer peribadinya dan bukan untuk perniagaan, hukum mungkin lebih ringan terutamanya jika pelajar ini benar-benar ketandusan wang untuk mendapatkan yang original. Sedangkan ia amat memerlukan komputer dan perisiannya untuk tujuan pembelajarannya. Tatkal aitu, ada ulama yang mengharuskan atas asas : -

a- ‘Hajat Mendesak' dan kedudukan kewangan bermasalah. Berdasarkan kaedah Fiqh :

الحاجة تنزل منزلة الضرورة عامة كانت أو خاصة

Ertinya : "Suatu keperluan yang boleh jatuh dalam kategori terdesak samada ia berbentuk umum atau khusus" (Al-Ashbah Wa An-Nazair, hlm 89)



b- Hanya untuk kegunaan peribadi dan tidak dikomersilkan.

c- Bertempoh, ertinya apabila kedudukan kewangannya sudah baik, ia perlulah membeli yang original.

Demikian juga halnya keadaan para pelajar di Universiti. Sebagai contohnya terdapat pensyarah yang menjadikan buku tertentu sebagai silibus dan bahan rujukan. Setiap subjek mungkin sehingga 5-6 buku digunakan.

Sudah tentu, pelajar tidak mempunyai budjet untuk membeli buku-buku tersebut yang mungkin amat tebal dengan harga tinggi. Lalu tatkala itu, pelajar DIBENARKAN mem'fotostat' halaman TERTENTU yang berkait dengan pembelajarannya, ia juga diharuskan kerana hajiat.

Kembali kepada kes saudara, jika benar-benar saudara menghadapi kesukaran wang (hanya saudara dan Allah yang tahu) untuk membeli yang original, terdapat keringanan untuk anda menggunakan yang produk tiruan itu dulu buat sementara waktu. Ketika perniagaan sudah dapat menjana keuntungan yang baik dan stabil. Tiada lagi ‘keperluan mendesak', maka tatkala itu WAJIBLAH untuk bertukar dan membeli yang original.

kira fair la kan..alhamdulillah islam sgt flexible..so moral valuenye " cuba beli y original dulu pastu klau ada halangan baru boleh copy"

faham-fahamkan & selamat beramal
:P

Saturday, February 12, 2011

.: do you still remember.. :.

salam 'alaik..

untuk hari ni, izinkan keen meluahkan kata hati kat sini.. blog biru ini diabaikan buat seketika.. dah terlampau banyak entry emo kat blog tu sampai bloggers lain mungkin dah penat bagi nasihat.. huahuahua~ ^_^

11 februari 2011.. mungkin hari emo buat hampir semua daripada kita, kan?? puncak kepada segala ke'emo'an yang kita simpan sepanjang sem ni.. ada yang menangis, ada yang tension-tension, dan lain-lain lagi.. tapi, maaf.. keen bukan kawan yang baik sebab tak berada di sisi kalian.. ketika itu, keen tengah sibuk melawan maut~~ opssss~~ tido la maknanya tu.. zzZZZzzZZZ~ =.="

masihkah korang ingat?? berapa banyak ujian dan cabaran yang kita tempuhi untuk sampai ke tahap ini?? kalau dikumpulkan ingatan semua orang, mesti sangat banyak.. dan hari ini, keen nak coretkan beberapa kenangan yang kita lalui bersama..

cabaran pertama.. of course la isu band 4 untuk penuhi qualification kemasukan ke kos smsu ni.. mungkin korang masih ingat betapa sesetengah daripada kita sampai kena ambil 2-3 kali muet semata-mata untuk masuk ke kos ni.. takkan korang nak sia-siakan masa dan duit tu untuk tukar ke kos lain, sekarang??

hari pertama perjumpaan dengan seluruh budak FSU.. mungkin korang masih ingat betapa kuatnya tepukan tatkala nama FIFA disebut.. dan apakah yang terjadi time nama SMSU disebut?? senyap dan sunyi je kan?? takde langsung tepukan.. sadis betul~~ terasa asing seketika.. owhhh~ miss fadhlina perasan benda ni, kan??

semester 1.. bagi keen, ujian yang paling berat time ni ialah kena buat assignment individu.. ye la, sebelum tu kita selalu buat assignment berkumpulan.. tup tup, kena buat assignment sorang-sorang.. terkejut kot~~ masihkah korang ingat, kita gi melancong kat banyak library time tu, kan?? USIM, UKM, UIA, malah ada yang pergi ke perpustakaan negeri masing-masing.. fiuhhhh~ sekarang kita dah tak rasa pape bila kena buat assignment individu, kan?? rasa macam dah biasa.. ujian kedua yang kita kena lepasi ialah habis peperiksaan lambat.. mungkin korang masih ingat, hanya lampu rumah kita je yang bernyala.. blok-blok lain dah gelap gelita, semua dah balik.. agak takut time tu, dah la ada kes pecah rumah time tu.. tapi sekarang, orang yang takut gelap pon, dah jadi berani kan?? takkan korang nak tukar kos setelah apa yang kita rasai tu??

semester 2.. ujian pertama, baca kes.. fuhhhh~ dapat banyak kes untuk dibaca.. pastu kita belajar cara nak paham kes dan buat summary.. yesss~ hanya sebab tak paham judgment untuk kes dalip bhagwan singh v PP, air mata keen terkeluar.. ina plak dah tension.. huahuahua~ tapi sekarang, kena baca kes 50 ++ m/s pon, kita boleh tahan kan?? kental~~ tehehehehee~ ujian kedua, ustaz lutfi.. subjek yang kita rasa killer time tu.. jantung masing-masing berdegup kencang, rasa macam nak terkeluar je kan?? padahal muka ustaz lutfi takde la garang sangat.. tapi kenapa kita semua rasa seram sejuk je bila kelas ustaz?? kita takut kena halau dari kelas kalau tak dapat jawab solaan kan?? tak pasal-pasal kita semua selalu ulangkaji subjek tu.. sampai buat discussion.. huahuahua~ ujian ketiga, ni mungkin untuk perempuan je kot.. ujian takde tempat duduk kat dalam dkf 2.1 time kelas fiqh ibadat.. time tu memang rasa macam anak tiri, kan?? rasa macam nak jerit je suruh budak-budak fifa alihkan beg masing-masing dan bagi kita tempat duduk.. masih ingat betapa malunya kita time kelas terakhir fiqh ibadat, time ustaz tegur kita duduk kat tangga?? padahal sebelum tu, ada ramai je orang duduk kat tangga, takde plak ustaz tegur.. dan sekarang, kita dah makin pandai, kan?? dah pandai cop tempat duduk awal-awal~~ 3 ujian kita dah tempuhi, takkan kita nak tukar kos dan tak sanggup nak tempuhi ujian yang lebih besar lagi, kan?? lastly, mesti korang masih ingat kegembiraan kita ambil gambar selepas habis present case kat moot court dan memalukan diri time hikayat tarnimiyyah~

semester 2A @ short sem.. ujian tak dapat cuti.. jam kot otak time nih.. hukhukhukhuk~ T__T

semester 3.. ujian yang paling ngeri ialah time kelas ulum quran.. masih korang ingat sape yang ajar, kan?? second tutor dah kena bagi beberapa adab-adab yang kita kena patuhi.. tak pasal-pasal suasana down menyelubungi kita.. kalau kita boleh tengok aura, sure kita boleh nampak aura hitam je kat atas kepala masing-masing.. aura yang lagi hitam daripada aura dalam kelas ustaz lutfi.. tehehehehee~ tapi, kita berjaya atasi, kan?? ujian kedua, kelas fiqh muamalat.. masih korang ingat betapa takutnya kita nak hadapi peperiksaan?? dan betapa ramainya yang menangis atau down sebab tak dapat jawab peperiksaan?? sebab ramai senior yang gagal subjek tu.. tapi, Alhamdulillah, semua lulus, kan?? ujian ketiga.. kejutan subjek banyak.. sampai muntah hijau kita time buat assignment dan presentation.. rasa macam tough gila-gila la.. tapi, tu mengajar kita supaya atur jadual dengan lebih baik sem ni, kan?? takde lagi kerja-kerja last minute.. nahhh~ tiga lagi ujian kita berjaya tempuhi.. takkan ujian untuk sem ni kita tamau tempuhi??

mungkin kita tension sebab jadual terlalu padat.. mungkin kita rasa cam nak ponteng kelas sebab takut tak dapat jawab soalan tutor.. mungkin kita rasa down sebab rasa macam takde harapan je sem ni.. mungkin kita rasa emo sebab kawan-kawan kita.. tapi, ujian membuatkan kita lagi tabah, kan?? dan kita akan mampu untuk hadapi ujian tu sebab Allah dah berjanji bahawa DIA hanya bagi ujian yang sesuai dengan kekuatan kita..

kita dah berjaya lepasi muet..
kita dah berjaya lepasi sem 1..
kita dah berjaya lepasi sem 2..
kita dah berjaya lepasi sem pendek..
kita dah berjaya lepasi sem 3..
apakah kita tamau berjaya lepasi sem 4??

kita masih ada sesama kita untuk berpaut, kan?? kita masih ada sesama kita untuk saling menasihati.. dan kita masih ada sesama kita untuk bagi semangat.. kerana kita memahami situasi yang kita hadapi sekarang.. jangan pernah berpaling.. dan keen harap, kita grad dengan bilangan 20, tak kurang.. lebih takpe~ ^_^

mungkin, ujian-ujian ni adalah permulaan kepada ujian untuk ubah perlembagaan supaya lebih islamic.. mana tahu kan??

pen off~

bicara hati : maaf kalau tak suka dengan entry ini.. this is from my point of view.. keen pon dah banyak kali fikir nak tukar kos.. ^_^ btw, bila agak-agaknya kita dapat ambil gambar 20 orang, cukup-cukup?? =.=

Wednesday, February 9, 2011

do you think this is an insult?

*ini adalah post 'recycle'. tapi kalau untuk berkongsi, apa salahnya kan?


assalamualaikum~

ni nak cerita ni. last weekend, I went to Pasaraya Peneraju Harga Terendah Terunggul! Giant - with my homies untuk membeli tong sampah kerana yang lama telah diambil orang mungkin sebab tong sampah itu comel - iaitu tempat shopping utama budak-budak USIM whose interest will be shifted to Pasaraya Israel TESCO soon.

Saya bukan nak cerita betapa 'murah'nya barang kat Giant, tapi apa yang saya nampak kat Giant, yang mungkin sekali seumur hidup je saya dapat jumpa dan NAUDZUBILLAH untuk jumpa lagi. Lepas dapat tong sampah baru, ktorang pergilah ke section sayur mayur dan bawang mawang. Di situlah saya ternampak ini...... (warning: lukisan hodoh. don't mind it)


 .....


  .....


  .....


   .....


 .....


.....


.....



.....
.....



.....



.....



.....



.....



.....



 .....



.....
.....



.....


.....



.....



.....



.....



.....




.....



.....

penat tekan ctrl V.



note: x berani tangkap gambar dia so
terpaksa lukis shj sebab takut dikerjakan oleh boyfren beliau 
yang sebesar Sean Kingston. 

sebab lukisan dan tulisan hodoh. sy akan explain guna words jugak.
this is a picture of a black girl who I am sure is a non-muslim (I'm not saying she is not a Muslim coz she is black because there are black people who profess Islam). in this pic, she is wearing a white tube showing bare skin of her arms while wearing a shawl - the recent hijab trend in Malaysia.

the common view in Malaysia - girls wearing shawl and tight jeans and a t-shirt which covers part of the bare skin of their arms. mungkin diorang tak tau kot TU PUN TERMASUK AURAT PEREMPUAN. another trend is pakai shawl and then buat sanggul tinggi-tinggi* kalau tengok dr belakang tinggi perempuan tu 165 cm tapi bila tengok dari depan, cuma lebih kurang 155 cm. betapa tinggi nya beliau sanggul beliau.



but this black girl. OH EM GEEE~ it really caught the attention of the other shoppers, even the girls wearing shawl with sanggul tinggi, tight jean and a t-shirt.

my opinion, she is wearing it BECAUSE:

1- Dia keliru. mungkin dia ingat tu trend budak Malaysia sekarang. they don't know that the Malay girls are wearing shawl because of the religion (even I am not sure whether they are wearing the so-called hijab for the sake of Islam or because its a TREND).


2 - Mungkin dia baru nak berjinak dengan Islam. Baru dapat hidayah sikit-sikit. Alhamdulillah~ Saya sungguh berfikiran positif. Berkat didikan Farid Hadhari dari tamhidi supaya berhusnu ZHOOOONN**.


3 - She is trying to INSULT THE RELIGION OF ISLAM!


4 - Mungkin dia botak? ROFL.

I incline to say the number 3 (now where's the spirit of husnu zhooonnn?) What do you think?






NOTE:
*Hukum menampakkan sanggul - I dare not say its HARAM OR MAKRUH but i will not say it is sunnah or wajib. DEFINITELY NOT.Saya tak habis mengaji lagi untuk keluarkan hukum dan saya tak boleh base my judgment from the information I gained from the Internet.

Based on a hadith from our beloved Prophet Muhammad.
Hadis : Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud :
"Dua golongan di kalangan ahli neraka yang tidakkan aku pandang iaitu kaum yang bersama mereka cemeti seperti ekor lembu yang dengannya digunakan memukul orang lain dan wanita-wanita yang berpakaian bagaikan bertelanjang yang condong kepada maksiat dan menarik orang lain untuk membuat maksiat. Sanggul dikepala mereka ditusuk tinggi-tinggi seperti bonggol unta yang sangat lemah. Mereka ini tidak akan masuk syurga dan tidak akan mencium baunya sedangkan sesungguhnya bau syurga itu sudah boleh dicium dari jarak demikian dan demikian."(Riwayat Muslim).



"Mungkin ni hadis daif? Hadis daif mane boleh pakaiiii~ Saje je nak kutuk I taw. It's a trend, girl. Chill!"
Maybe some people will think this way. Chill kapla hotak hang!

My friend my friend, hadis ni diriwayatkan oleh Imam Muslim
maka ini adalah Hadith Sahih kerana telah disepakati oleh Ulama' bahawa hadis-hadis yang diriwayatkan oleh Imam Muslim adalah sahih. Mind you.

So, stop it. Dah elok jadik manusia nak buat gaya unta buat apa? Buruk aih~

**Husnu Zhon - bersangka baik. Lawan kepada Su' Zhon - bersangka buruk.

Saturday, February 5, 2011

Hargailah-Al Fatihah

(Arwah berdiri paling kanan sekali, pelajar tahun 2 Sarjana Muda Fiqh dan Fatwa, FSU)

Hargailah….. Al-Fatihah

Salam….aku hulurkan kepadanya, lalu dia membalas salam, lalu dia bertanya guano? Aku pun menjawab gini ar guano lagi… hahaha-kami ketawa… giliran ku pula bertanya mu ni ya’qubiah yang disebut2 orang itu kan? Dok eh, ana bukhari,sekoloh je kat ya’qubiah kelate- namenya menjadi sebutan kerana beliau antara individu yang bersemangat semasa di minggu taa’ruf.

Anta dari kelate gok ko? Dia bertanya padaku selepas beberapa ketika mendengar lahjah Kelantan yang sengaja aku pekatkan bagi membuatnya selesa berbicara dengan ku… Yolo doh dari mane lagi, negeri tok guru la…jawabku.. kami terus berbual sehingga seorang teman kami datang dan membuat ikhsan menceritakan di sebalik tabir drama Kelantan ku ini…

Hahaha… dia ketawa, kuatlah auta dia ni… selepas mendapat gambaran sebenar, aku tanpa rasa bersalah berkata orang yang baik untuk orang yang baik, orang yang auta untuk orang yang auta jugak lah kan… hahaha begitulah sedikit gambaran mengenali perkenalan ku dengan rakan ku ini di suatu masa dahulu di kolej keramat sutera indah..

Beberapa lama setelah usia perkenalan kami…. Di dewan kuliah itu…. Woih… jalanlah molek-molek sikit… berat ar demo ni…dia menegurku… elokla ni!! Bentak ku sambil menambahkan lagi gaya berjalan ku, beginilah cara dia selalu menyapa ku setiap kali ku berjalan dan terserempak dengannya… memang gaya berjalanku sedikit berbeza tapi what to do right, dah memang begitu, dulu, kini, selamanya…. Kekadang ku hanya senyum ketika di sapa begitu ataupun ku membuat isyarat mengangkat kepala kepadanya dengan maksud, asal?? Tak puah ati?? Nak gado??? Adakalanya juga aku yang menyapanya sebegitu(jalan la lok2 sikit) walhal dia sudah berjalan dengan sangat baik sekali….

Aaaaaah! Muka mo lagi, tak de muka lain ke, pe la yang malang sangat aku hari ni asyik jupe mu je… nilah antara dialog yang kami gunakan sesekali apabila terserempak… ketika dia menaiki motorsikal pula dia akan mengacah-acah untuk melanggarku yang sedang berjalan atau yang sedang menaiki kenderaan… dan seperti biasa aku pun akan membuat perkara yang sama ketika terserempak dengannya… ataupun sekadar membunyikan hon bertalu-talu…

Itulah diantara memori-memori indahku bersama sahabatku ini bukhari….

Namun semuanya itu tinggal kenangan yang tak mungkin ku lupakan… Kini beliau telah kembali ke rahmatullah malam semalam kerana demam panas…

Bukhari…Bukhari… Bukhari

I might not able to change the way I walk

And even I can change it, I will never, ever, an ever change it,

Because whenever I walk it is not me who is walking,

But it is us, who are walking, it is us, who walk together,

And we will always walk together…

Beliau adalah rakan seperjuangnku, seorang sahabat, dan seorang rakan yang telah menambahkan erti dalam hidupku.. dan mungkin lebih tepat lagi beliau lah rakan berkelahi dan teman bergaduhku… sehingga mereka yang tak mengerti sering menyangka kami ini bermusuh walhah kami adalah sahabat yang bersahabat melalui hati…

Aku berdoa agar dihari itu nanti, hari di mana sahabat karib masing-masing menjadi musuh kepada sahabatnya, dan dihari di mana sahabat karib lari meninggalkan sahabatnya, kita bukhari akan tetap KENTAL di sana, dan aku berharap kita akan diterima oleh Allah sebagai dua orang yang bertemu dan berpisah hanya keranaNYA… inshaAllah amin…

Dan seperti biasa kepada pembaca aku akan meninggalkan kalian dengan ucapan cliché ku yang biasanya akan dilupakan dalam kehidupan ku, love and appreciate those who around you, because you don’t know how much you love them, and how much you need them till the time you will lost them forever…

Alfatihah kepada bukhari… moga Allah ampunkan dosanya dan letakkan beliau ditempat orang-orang yang beriman dan beramal soleh, inshaAllah..


http://www.youtube.com/watch?v=wMFKxgGaLIs&feature=related

Tuesday, February 1, 2011

Law Attachment Programme

Assalamualaikum! hi hi guys. How's your holiday? got a lot of ampau already? hee.

Since today already 2nd February, so we have about urm erm mmph 3 months before our looooong semester break (hoyeh), so I wanna post something related to Law Attachment Programme. Most of us ade yang nak join cooking class, sewing class (not me! not me!) etc etc, instead of these I suggest you to join Law Attachment Programme. Even kita baru 2nd year student, why not we exposed ourself to the real world of practicing earlier than we suppose to. hehe 

I Google about this Programme, looking for available Law Firm and then I accidentally met this kind-hearted blogger who share his experience doing Law Attachment Programme long time ago. At first I thought he is "she". hehe sorry ye bro AzreeAriffin.

So, lets read his entry:

1) The Law Attachment Programme
2) Choosing A Legal Attachment Venue -- requested by me. hehe


p/s: jangan bertangguh walau ape jua benda baik yang kita nak buat.

Saturday, January 29, 2011

.: homework~ :.

salam 'alaik..

KERJA 1 :

kerana janji keen nak post sal soalan-soalan yang madame intan bagi.. so, kepada sesiapa yang tak dapat soalan-soalan ni, boleh la copy dan buat ye.. ^_^

1) Arrest is an infringement of personal liberty allowed under the law. A person under such circumstance is given a few rights as clearly stated in the Constitution. By referring to relevant laws and constitutional provisions as well as decided cases discuss in detail two of the rights in Article 5(3) and their limitations.
( 15 marks )

2) Under what circumstances Habeas Corpus is important and relevant as a constitutional remedy and explain relevant provisions to the prerogative writ.
( 7 1/2 marks )

3) Discuss the scope and limitation of the right of an arrested person to choose his counsel to act as his defence lawyer in a trial.
( 7 1/2 marks )

3 soalan je.. tapi, peringatan.. kerja-kerja ni akan dibincangkan dalam kelas tutor pas cuti.. time tu, tak boleh tengok apa-apa nota @ buku.. madame suruh hafal semua jawapan korang & kes-kes.. madame kata, " ni salah satu cara nak suruh korang hafal kes ".. fiuhhh~ =.="


KERJA 2:

madame suruh buat satu group, dalam 3-4 orang ahli.. then, sediakan satu proposal.. tak kira la tajuk apa pun, asalkan tajuk tu termasuk dalam silibus kita sem ni.. dalam proposal tu, kena ada:

1) title of the proposal.. contohnya, " Is Malaysia a true federation? "
2) background.. contohnya, latar belakang sal true federation tu..
3) significant of the project paper.. contohnya, kenapa korang pilih tajuk " Is Malaysia a true federation? " tu.. untuk sokong yang Malaysia ni adalah true federation..
4) research question..
5) literature review.. ni pandangan-pandangan karyawan lain. contohnya, abdul aziz bari kata malaysia is not a true federation.. shad saleem faruqi plak kata 'ya'..
6) content..
7) references..

untuk proposal ni, ada markah tau.. start present proposal ni 25/2.. written submission boleh hantar selepas present.. madame suruh kita buat proposal ni dalam 3 pages je..

ok~ tu je la kerja-kerja kita untuk constitutional law.. harap-harap korang paham la.. kalau tak, boleh tanya.. thanx~ ^_^

pen off~


p/s: t-syai.. setting post blog ni bukan yang latest.. sebab preview dia lain.. ke ada masalah ngan akaun blogger keen yang ni?? =.=

Tuesday, January 25, 2011

LET’S TRY APPLE CRUMBLE.

Assalamualaikum!!!
Hello2.testing2
It is about 3 days lagi kiter sumer nk balik kampong kan? Disebabkan itulah cik jazz punyer idea utk mengepos resepi apple crumble ni. So Kawan-kawan yang rase nk mengasah skill memasak tu boley la try recipe ni..pastu kalo xder org nk makan,korg silalah habeskan sdiri..hehe. xpon sedekah kat jiran2…
Ok2 proceed.
Bahan-bahan: (hidangan untuk 5-10 orang)
A) Intinya:
4 biji epal hijau, dikupas kulit dan dipotong dadu
1 biji buah lai (XL- kalau saiz kecil, guna 2 biji)-dikupas kulit dan didadu juga
1/2 cawan gula

1/3 cawan air
1 batang kulit kayu manis (1 inci)
Cara membuatnya:

1. Campurkan buah-buahan tadi di dalam periuk. Asingkan 1 cawan dan ketepikan dulu. Masukkan gula, air dan kulit kayu manis ke dalam periuk dan masak inti menggunakan api sederhana.
2. Apabila mendidih kacau sentiasa inti, hingga sebati. Apabila epal hancur dan hampir pekat, keluarkan kulit kayu manis dan masukkan 1 cawan buahan tadi ke dalam periuk (supaya inti ada rasa rangup apabila dikunyah)
3. Apabila inti pekat, tutup api dan ketepikan dulu.
Bahan-bahan 'crumble':
1 1/2 cawan tepung gandum
100gm margerin
1 cawan nestum original dewasa
Cara membuatnya:
1. Masukkan tepung dan margerin ke dalam mangkuk. Gaul ramas menggunakan hujung jari hingga menjadi serbuk roti.
2. Masukkan nestum dan gaul rata.
3. Sediakan loyang empat persegi 18 sm x 18 sm. (loyang bulat pun tak apa) Lengserkan dengan margerin. Panaskan oven ke suhu 180 darjah api atas dan bawah.
4. ambil 1 1/2 cawan adunan crumble dan ratakan di dalam loyang. Jangan ditekan. Masukkan kesemua inti dan ratakan. Akhir sekali ambil lebihan 'crumble dan ratakan menutupi semua inti.
5. Masukkan loyang di rak bawah sekali dan bakar lebih kurang 20 minit pada suhu 190 C, atau hingga Apple Crumble berbau wangi.
Apabila masak, sejukkan sebelum dipotong dan dihidang bersama sos kastard.
Cara membuat sos kastard:
Masukkan 1 tin susu cair, 2 sudu besar gula dan 2 sudu besar tepung kastard di dalam 'blender' . Kisar 1 minit. Tuang ke dalam kuali atau periuk dan masak hingga hampir pekat. Gunakan api perlahan dan kacau sentiasa agar tidak hangus. Jangan masak hingga pekat sangat, agak-agak cantik dituang... ke atas 'Apple Crumble'.
Jeng jeng jeng!!!!!!!
Hah ini lah hasilnya! Since then, selamat mencuba~
p/s: Da 1 sem dah bru der perasaan nk berkecimpung mengepos dalan blog neh...hehe. but it’s okay kan?like oram putess say “better late than never”.
i pon bru nk try buat jer recipe ni nti,i.Allah...so,xleyh la nk gtaw korg cner rasenyer halawah ni...
by:i am a dreamer (honda jazz a.k.a che jah v scott)

Thursday, January 13, 2011

hadiah utk sahabat2 SMSU!


Salam korang!!!
lame rsenye x post kt blog ni.hehe
kalau sape2 igt, sy janji nk post 2/1/11 sbnrnya..tp disebabkn kemalasn melanda, maka sy postlah
ari ini.aci ye.
korang mesti tgh berdebar kan , apalah minah sarah ni nk bg kan..hehe.nak bagi hadiah ni, amek tau...jangan tinggal bersepah kat blog ni je....hehe
hehe...
saya sebenarnya, ehm....nak bagi penghargaan kat korang, selama kenal korang ni, korang memang layaklah dapat pengiktirafan ini..tapi dr cik sarah adibah je lah..bkn dr org yg lagi kenamaan (20 tahun lg, insyaALLAH)
ok. kite bermula ye, nama yg dipanggil sila angkat tangan slow2 bwh mej
a tau, tapi awards jgn lupa amek!
1-Miss JaZz---student paling nampak kefokusan
2- Amy--ratu photostat!-tahniah dear, sbb urs kerajinan kami ad buku2 itu.
3-Mr. Zarkashi--Idea plg bernas..xku sangka kamu blh wat lirik nyanyi lagu wonderpet.
4-Sis syu---presentation fluent..suka dgr kamu ckp, dear..
5-Nabilah huda---anugerah pemikiran plg kompleks!
6-Kak aisya--See the slightest things.. akak kan berjaya pick up pe yg org terlepas pandang..
7- tshy---hehe, u Techno girl,

8-Ina---anugerah ratu fesyen.... meoow.kucing yg jadi ikutan kawan2 dlm berfesyen..hehe
9-keen---anugerah,...ehem..tidur2 ayam!..hehe.. bagus lah kamu ini, dearie..tidur tp fhm gak pe yg ustaz2 nk terangkn.huhu
10-Sis Atiq---paling intellectual and look cute...sy suka awk.hee
11-Mizz yana----anugerah penasihat terbaik!sape2 ad masalah sila kontek saudari yana di no 013-33345556
12-sIs AriJan----hehe...ini baik punya--utk kamu, pengiktirafan yg sy bg, rakan paling alim!hehe..
13-Mr. Khairi---Mr. clear..hehe...kamu present betul2 clear.hehe.bgs r..
14-Nura Sani---raja segala pertanyaan (king of QueStion).ehmmm, no komen.
15- Mikail---award plg matured
16-Bro Izzat--- untuk kamu, anugerah MPKM.hehe, maksudnya;Mata PaLing Kuyu dan Menawan.bkn sy yg pilih anugerah ni.heeeeeee
17- Adek Syahir.."adik ke"---anugerah suka main sembunyi2..tpkn, ni sem lepas lah..skang,anugerah TAMPAK MENYERLAH.
18-Sis Pijaaa---akak yg paling pemurah!!!ni kak aisyah yg ckpkan..hehe..
19-Mr.Najmi--sy sedih nk bg anugerah ni kat dia...tapi, nah ameklah...Raja fast anD Furious!..kamu piki selaju kamu bercakap.sy pun kalah.
20-SAYA...ehmm..korang pilih lah pe anugerah yg sesuai utk saya.hee


p/s--ni semua hanya from my own point of view..kalau ad sapa2 xberpuas hati sila kontek pihak penaja anugerah
p/s p/s-ni terkesan dr AJL..nak harapkn nama sendiri xde lah harapan..nk harapkan genius award, lagi lah..haha

Sunday, January 9, 2011

dear jelitawans2 & machos2 sekalian~

bosan la "ladies and gentlemen" je kan.(^0^) 

eh.assalamualaikum ya ikhwata~
masih ingat kah kalian pada daku???haha..dont u dare to answer "no" ok!gggrrr!!~
well.tade benda ilmiah sangat nak share pun.but who cares.i nak "muncul" jugak.mich u0ls~huu.lame gile2 tak post.bukan melepaskan tangungjawab.cume melepaskan batuk di tangga~(?)hee~

ok2.let's straight to my point. 

since we are busy with this "jessup" thing~bare with us la asek dengar pasal jessup je.oh.i know2.memang membosankan.err~hee. but i dont want to talk about our research (in detail).

em.while doing the research, we encounter lot of dilemmas.faham tak! (tish n syu will understand the bold wod.ahah!) u now what, we touch a lil bit on terrorism and counter-terrorism by use of force~ covering head issues~ Israel and america issues & what not~

when dealing with these kind of problems, for sure la kan we have to deal with materials about Israel, Islam, Palestine, america and bla2~and being a respondent, it's quite hard for us to search for a "good" material. (we try our best to not to support the enemy of Islam)  

sincerely, when i came across contentions from Israel, for instance, they are "sgt mengarut" okeh! bile da mengarut..na'a~we wont use it!
but then, an issue arises..from me la nie.hehe

we hate them because of them, or because of their bad behavior? 
contoh, anda tak suka "lipas" (amek pehatian ye tishi~hihi)
tak suke lipas sebab ciptaan lipas ke, sebab perangai nya yang menggelikan tishi?eh,anda??hik3. 

when i read a book from Yoram Dinstein, yup2,from israel, there are some part of him is "good" what.eh2.ini dari sudut penulisan dia tentang undang2 SAHAJA ye.i dont think by standing with his view je can make as a Hebrew kan? 

i mean, unlike other authors from israel, he upholds the law as it is.american's author pn.yang teruk2 tu ade certain la i rase. contoh nye, a book i read, he argues on the killing of Syeikh Ahmad YAssin.i bet u know this.alim ulama usim la kate kan korang sume nie kan.^_^ The author maintains that it was an unlawful killing cuz Sheikh Ahmad Yassin was killed due to political issues, not military thingy nie. see2~he supports seorang muslim yang telah di bunuh what~

persoalannya, salah ke kite mengutara kan hujah yang benar daripda mereka?? let me clarify, if the view is explicily terang dan lag bersluh SALAH dan bercanggah, we tolak~ no such thing as "for the purpose of learning" for me~

pembunuhan Syeikh Ahmad Yassin yang menyayat hati.kejam kowt~if im not mistaken, dy kene bunuh soang je kan tapi guna senjata yang agak melampau la.erm.as far as the law is concerned, this is called targeted killing. killing a specific enemy but usually using a precise and huge weapon~

tapi how about killing a terrorist?erm.sorry to say la. i never support terrorism.suicide bomber lagi la~cume to kill a terrorist with a cruel weapon, cth bomb ke, nuclear ke kan, perhaps from human right's perspective, agak melampau la.huhu. i trust people from his/her action.but not from his/her personality~saye bukan tak percaya.tapi KURANG percaya dgn org yang "kunun2" mebawa nama agama nie.huhu.tapi..tapi..tapi..tak sume terrorist adalah islam lah.daripada dulu ramai dah terrorist non-uslim..b4 kebangkitan islamophobia ag tw~

eh.cam tak layak pulak nak cakap sal agama nie.i tak pandai~huu.

em.cukup la tu saye lontarkan my view.keje tak siap boleh berblogging pulak.tapi penting utk diingatkan, this is just an opinion and my stand.seseorang yang tak berilmu tinggi pun dan tak layak pun.^_^
 
last but not least, i wanna share with u tentang sesuatu..seseorang..eeerrr...seseorang yang saye telah jatuh cinta kepada nya~ooouucchh!!haha >.< 

bare in mind, u might not agree with all of his views but...i do~mostly la.THE POWER OF LOVE kowt~hahahha.tapi kadang2 menyakit kan hati juga.huhu.banyak kan bersabar apabila membaca~^_^


wassalam
~ina~





 
SMSU09 © 2010 | Designed by Trucks, in collaboration with MW3, Broadway Tickets, and Blogger Templates