Saturday, February 5, 2011

Hargailah-Al Fatihah

(Arwah berdiri paling kanan sekali, pelajar tahun 2 Sarjana Muda Fiqh dan Fatwa, FSU)

Hargailah….. Al-Fatihah

Salam….aku hulurkan kepadanya, lalu dia membalas salam, lalu dia bertanya guano? Aku pun menjawab gini ar guano lagi… hahaha-kami ketawa… giliran ku pula bertanya mu ni ya’qubiah yang disebut2 orang itu kan? Dok eh, ana bukhari,sekoloh je kat ya’qubiah kelate- namenya menjadi sebutan kerana beliau antara individu yang bersemangat semasa di minggu taa’ruf.

Anta dari kelate gok ko? Dia bertanya padaku selepas beberapa ketika mendengar lahjah Kelantan yang sengaja aku pekatkan bagi membuatnya selesa berbicara dengan ku… Yolo doh dari mane lagi, negeri tok guru la…jawabku.. kami terus berbual sehingga seorang teman kami datang dan membuat ikhsan menceritakan di sebalik tabir drama Kelantan ku ini…

Hahaha… dia ketawa, kuatlah auta dia ni… selepas mendapat gambaran sebenar, aku tanpa rasa bersalah berkata orang yang baik untuk orang yang baik, orang yang auta untuk orang yang auta jugak lah kan… hahaha begitulah sedikit gambaran mengenali perkenalan ku dengan rakan ku ini di suatu masa dahulu di kolej keramat sutera indah..

Beberapa lama setelah usia perkenalan kami…. Di dewan kuliah itu…. Woih… jalanlah molek-molek sikit… berat ar demo ni…dia menegurku… elokla ni!! Bentak ku sambil menambahkan lagi gaya berjalan ku, beginilah cara dia selalu menyapa ku setiap kali ku berjalan dan terserempak dengannya… memang gaya berjalanku sedikit berbeza tapi what to do right, dah memang begitu, dulu, kini, selamanya…. Kekadang ku hanya senyum ketika di sapa begitu ataupun ku membuat isyarat mengangkat kepala kepadanya dengan maksud, asal?? Tak puah ati?? Nak gado??? Adakalanya juga aku yang menyapanya sebegitu(jalan la lok2 sikit) walhal dia sudah berjalan dengan sangat baik sekali….

Aaaaaah! Muka mo lagi, tak de muka lain ke, pe la yang malang sangat aku hari ni asyik jupe mu je… nilah antara dialog yang kami gunakan sesekali apabila terserempak… ketika dia menaiki motorsikal pula dia akan mengacah-acah untuk melanggarku yang sedang berjalan atau yang sedang menaiki kenderaan… dan seperti biasa aku pun akan membuat perkara yang sama ketika terserempak dengannya… ataupun sekadar membunyikan hon bertalu-talu…

Itulah diantara memori-memori indahku bersama sahabatku ini bukhari….

Namun semuanya itu tinggal kenangan yang tak mungkin ku lupakan… Kini beliau telah kembali ke rahmatullah malam semalam kerana demam panas…

Bukhari…Bukhari… Bukhari

I might not able to change the way I walk

And even I can change it, I will never, ever, an ever change it,

Because whenever I walk it is not me who is walking,

But it is us, who are walking, it is us, who walk together,

And we will always walk together…

Beliau adalah rakan seperjuangnku, seorang sahabat, dan seorang rakan yang telah menambahkan erti dalam hidupku.. dan mungkin lebih tepat lagi beliau lah rakan berkelahi dan teman bergaduhku… sehingga mereka yang tak mengerti sering menyangka kami ini bermusuh walhah kami adalah sahabat yang bersahabat melalui hati…

Aku berdoa agar dihari itu nanti, hari di mana sahabat karib masing-masing menjadi musuh kepada sahabatnya, dan dihari di mana sahabat karib lari meninggalkan sahabatnya, kita bukhari akan tetap KENTAL di sana, dan aku berharap kita akan diterima oleh Allah sebagai dua orang yang bertemu dan berpisah hanya keranaNYA… inshaAllah amin…

Dan seperti biasa kepada pembaca aku akan meninggalkan kalian dengan ucapan cliché ku yang biasanya akan dilupakan dalam kehidupan ku, love and appreciate those who around you, because you don’t know how much you love them, and how much you need them till the time you will lost them forever…

Alfatihah kepada bukhari… moga Allah ampunkan dosanya dan letakkan beliau ditempat orang-orang yang beriman dan beramal soleh, inshaAllah..


http://www.youtube.com/watch?v=wMFKxgGaLIs&feature=related

6 comments:

Fariduddin El-Islam said...

semoga rohnya dicucuri rahmat..

nsdahlia said...

alfatihah~

post ni buat ak rs sebak walaupun x kenal langsung dgn arwah.

k u c e n g said...

suke dngr loghat klantan.
innalillahiwainnailaihirajiunnnnnn.

NuSaNa NoSa 91 said...

innalillah.. keen baru tau sal ni pkol 3 pg td, time tunggu bas.. tu pon kak senior dulu yg bgtau.. huk3~ T__T

farhana said...

innalillah...terkejut bile tau berita ni,,cam tak percaya...tapi apakan daya,...kuasa tuhan...betul syu...sebak bile baca post ini...

i am a dreamer said...

ya Allah.innalillahi wa inna ilaihi raji'un..terkejutnya..sy baru tahu berita ni...selalu jgk nmpk arwah dri jauh."sesungguhnya kematian itu x dapt dipercepatkan dan dilewatkan walau sesaat pun".

 
SMSU09 © 2010 | Designed by Trucks, in collaboration with MW3, Broadway Tickets, and Blogger Templates