Sunday, January 9, 2011

dear jelitawans2 & machos2 sekalian~

bosan la "ladies and gentlemen" je kan.(^0^) 

eh.assalamualaikum ya ikhwata~
masih ingat kah kalian pada daku???haha..dont u dare to answer "no" ok!gggrrr!!~
well.tade benda ilmiah sangat nak share pun.but who cares.i nak "muncul" jugak.mich u0ls~huu.lame gile2 tak post.bukan melepaskan tangungjawab.cume melepaskan batuk di tangga~(?)hee~

ok2.let's straight to my point. 

since we are busy with this "jessup" thing~bare with us la asek dengar pasal jessup je.oh.i know2.memang membosankan.err~hee. but i dont want to talk about our research (in detail).

em.while doing the research, we encounter lot of dilemmas.faham tak! (tish n syu will understand the bold wod.ahah!) u now what, we touch a lil bit on terrorism and counter-terrorism by use of force~ covering head issues~ Israel and america issues & what not~

when dealing with these kind of problems, for sure la kan we have to deal with materials about Israel, Islam, Palestine, america and bla2~and being a respondent, it's quite hard for us to search for a "good" material. (we try our best to not to support the enemy of Islam)  

sincerely, when i came across contentions from Israel, for instance, they are "sgt mengarut" okeh! bile da mengarut..na'a~we wont use it!
but then, an issue arises..from me la nie.hehe

we hate them because of them, or because of their bad behavior? 
contoh, anda tak suka "lipas" (amek pehatian ye tishi~hihi)
tak suke lipas sebab ciptaan lipas ke, sebab perangai nya yang menggelikan tishi?eh,anda??hik3. 

when i read a book from Yoram Dinstein, yup2,from israel, there are some part of him is "good" what.eh2.ini dari sudut penulisan dia tentang undang2 SAHAJA ye.i dont think by standing with his view je can make as a Hebrew kan? 

i mean, unlike other authors from israel, he upholds the law as it is.american's author pn.yang teruk2 tu ade certain la i rase. contoh nye, a book i read, he argues on the killing of Syeikh Ahmad YAssin.i bet u know this.alim ulama usim la kate kan korang sume nie kan.^_^ The author maintains that it was an unlawful killing cuz Sheikh Ahmad Yassin was killed due to political issues, not military thingy nie. see2~he supports seorang muslim yang telah di bunuh what~

persoalannya, salah ke kite mengutara kan hujah yang benar daripda mereka?? let me clarify, if the view is explicily terang dan lag bersluh SALAH dan bercanggah, we tolak~ no such thing as "for the purpose of learning" for me~

pembunuhan Syeikh Ahmad Yassin yang menyayat hati.kejam kowt~if im not mistaken, dy kene bunuh soang je kan tapi guna senjata yang agak melampau la.erm.as far as the law is concerned, this is called targeted killing. killing a specific enemy but usually using a precise and huge weapon~

tapi how about killing a terrorist?erm.sorry to say la. i never support terrorism.suicide bomber lagi la~cume to kill a terrorist with a cruel weapon, cth bomb ke, nuclear ke kan, perhaps from human right's perspective, agak melampau la.huhu. i trust people from his/her action.but not from his/her personality~saye bukan tak percaya.tapi KURANG percaya dgn org yang "kunun2" mebawa nama agama nie.huhu.tapi..tapi..tapi..tak sume terrorist adalah islam lah.daripada dulu ramai dah terrorist non-uslim..b4 kebangkitan islamophobia ag tw~

eh.cam tak layak pulak nak cakap sal agama nie.i tak pandai~huu.

em.cukup la tu saye lontarkan my view.keje tak siap boleh berblogging pulak.tapi penting utk diingatkan, this is just an opinion and my stand.seseorang yang tak berilmu tinggi pun dan tak layak pun.^_^
 
last but not least, i wanna share with u tentang sesuatu..seseorang..eeerrr...seseorang yang saye telah jatuh cinta kepada nya~ooouucchh!!haha >.< 

bare in mind, u might not agree with all of his views but...i do~mostly la.THE POWER OF LOVE kowt~hahahha.tapi kadang2 menyakit kan hati juga.huhu.banyak kan bersabar apabila membaca~^_^


wassalam
~ina~





6 comments:

NuSaNa NoSa 91 said...

nak baca, nak baca~ ^_^

p/s: wooo~ tulisan kecil besar, kecil besar, sakit mata i jap.. tehehehee~ sorry to say~~ ^_^

SaRaH_AdiBaH said...

hehehe..teringt perbualan kita ttg, Hidup respondent...is it hidup israel?no2...
p/s-sbnrnya nk komen pnjng2 tp, skng dah pukul 11.37,dah lah pukul 12 dah kne hntr.hee.xsiap lg.doakan ye.moohon doa dr korng.hee

nsdahlia said...

teringat lagi tajuk debat waktu tamhidi yang sokong amerika. x ingat on what issue. so farid kata biar kalah drpd kita sokong diorang, wpun utk prtndgn shj.

SaRaH_AdiBaH said...

hehe...biar kalah, dr berdebat memusingkan fakta jadi auta.
p/s dah pukul 1.30 am...kat usim lagi...nk balik..nak balik.dah ngantuk ni

cZar_iNa said...

sarah:
dah pukul 1.20 p.m.
kat hostel
20/1 sudah..baru komen.haha.

cZar_iNa said...

syu: tapi..tapi...tapi...hahaa

 
SMSU09 © 2010 | Designed by Trucks, in collaboration with MW3, Broadway Tickets, and Blogger Templates