Monday, June 21, 2010

Mansuhkan UPSR & PMR: Yes @ No??

Assalamualaikum..Hi eVerYoNe..

I think that this is an INTERESTING topic to discuss 4 dis week(perghh DISCUSS!!)..Perhaps some of u already know bout it. Well, first of all, it wasn`t me who wrote ALL THIS!!(Sorry Dear). It was KEEN`s IDEA + SARAH`s VIEW + I EDITOR=so it`s turn to POST OF THIS WEEK( preferably POST OF THE YEAR..sound more catchy coz cam menang award jew:)ahaks..


Back to the topic, early morning of 21 June 21, 2010 hopefully all of u read the news bout “MANSUHKAN UPSR dan PMR”.
Some of you must feel that it is unfair n u r oppose it…or some of u might feel that it is reasonable since Malaysia is practicing all this kind of exam which seems to lead to” examination oriented”


So,
Juz wanna know ur thought..r u Agree or Disagree??should the Gov do that or Not??


This is the news which I Copy n Paste juz to give u some info bout our topic ..
The easiest way rite?hehehe
Feel free to read it ya..

Mansuh UPSR & PMR: Pandangan guru, ibu bapa dikaji
21/06/2010 7:20pm
KUALA LUMPUR 21 Jun – Pandangan guru dan ibu bapa akan dikaji terlebih dahulu sebelum peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Penilaian Menengah Rendah (PMR) dimansuhkan, kata Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Alimuddin Mohd. Dom.

Menurut beliau, cadangan pemansuhan yang diumumkan oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam adalah satu langkah yang positif untuk perkembangan pendidikan di negara ini, namun persetujuan semua pihak harus dipertimbangkan terlebih dahulu.

"Kita akan mengumpul pandangan guru-guru dan ibu bapa terlebih dahulu melalui sumber seperti akhbar dan media, dan pandangan mereka akan dibawa kepada Tan Sri Muhyiddin untuk tindakan lanjut,” katanya ketika dihubungi hari ini.
Alimuddin juga berpendapat, pendidikan negara selama ini terlalu berorientasikan peperiksaan dan perubahan perlu dibuat selaras dengan falsafah pendidikan negara yang mementingkan pembangunan modal insan. Sementara itu, beliau berkata, kemasukan pelajar ke sekolah menengah yang dinilai melalui UPSR sebelum ini akan diteruskan dengan penilaian akhir tahun sekolah sahaja.
"Kemasukan pelajar ke sekolah menengah akan dinilai melalui peperiksaan penilaian berasaskan sekolah,” katanya. – Bernama

Finished reading??Then feel free too to give ur comment..
The best comment will be awarded..
The award is percutian 4 hari 3 malam-------------------------kat umah masing-masing
(Hahaha..tolong la gelak w/pun ianya lawak kurang pandai,,juz kidding~~
(if there is no respons-ha, kinah ..kan dah ckp tajuk ni x de org nk respons)

6 comments:

nusana nosa said...

apekah..??
perlukah diletakkan namaku di situ??
ha3~

btw, td bc akhbar hari ni..
ramai org sokong pemansuhan tuh..
klu sy, xperlu kot..
sbb klu makin skit exam, makin skit effort pljr2 utk memahami apa yg diorg bljr..
ada sesetengah mnusia {termasuk la diriku.. tp kdg2.. ngeee~} yg bljr utk exam je..
klu x, mmg diorg xphm..
sbb tu exam tu penting gak..
hu3~

~correct me if i'm wrong~

(aRe-TiCk) said...

waa...da komen gak upanya..hehe
urm.same la kita knah..agaknya klau xda exam, x terpegang2 buku tu..exam tu patut diteruskan tp jgn terlampau mementingkan exam je..
example:
nak masuk sbpu kena 5a UPSR,nak msk kolej 9A pmr..itu ini...semua nak y tinggi2 je..klau xda syarat2 camtu, exam tu ok utk menguji kemampuan pelajar2..

nusana nosa said...

tp klu nk masuk sbp, diorg dah xtengok upsr dah..
ada 1 exam khas.. sapa dpt pangkat 4, baru bleh masuk..
klu dpt 5A, tp xdpt pangkat 4 dlm exam tuh.. xbleh masuk sbp gak..
xingt exam pe.. tp mmg mencabar la exam tuh.. he3~
ini ibu keen ckp berdasarkan pengalaman adik keen tuh.. hu3~

SaRaH_AdiBaH said...

salam...sorry br nk komen.

sbnrnya,pd pndapat saya..hehe, ok je klu nak mansuhkan upsr n pmr tu...jimat duit mak ayah, xyah hntr tuisyen, xyah bayar yuran peperiksaan...

tp, bak kata Tun Mahathir, jgn dihapuskn trus, perlu juga ad sumthing utk tahu setakat mne kemahiran 3M dak2 ni..
erk, macam tu ke Tun cakap eh, lupa lak.

k.slmt exam

tqa said...

sara: kemahiran 3M? ape tuh?
membaca, menulis, mendengar kah?

my opinion, i think on behalf pusat2 tusyen, mmg rugila~ haila mcm mne pusat tusyen SMSU nih. hehe

tapi kan~ maybe format baru perlu diperkenalkan lah. tak best gak klo xde exam langsong. confirm aku xstudy nnt. btw~ format exam tu sndr kot.

huhu~~

cZar_iNa said...

agree wif sarah~

mansuh tu bagus gak.kuarng lah sket "exam oriented" kind of minded kite kat m'sia nie.sbb kte2 nie, asal kan dapat 5A,amboi2..cam lah da pandai sgt.hehe

tp kalu mansuh kan semua, x elok jugak.bayangkan lah kalu sume ade kemahiran, tetapi teorinya kurang, iyalah, xd exam kan.banyak gune teori sndiri je dalam kehidupan..susah gak tu.cam xd kayu pengukur utk membezakan antara student A n student B.

sal nak masuk elit school nie pulak, kalu setakat exam sekolah je, rasenye x cukup kot.dan mungkin juga berlaku ketidakadilan.cane kalu skulah student nye exam lagi senag drpd skul student B???haa..kan susah tuh..memberikan hak owg yg berhak kepada yg x berhak..sal exam sbp yg kinah cte tuh,ermm..i dunno lah..i xpnah dgar lah pulak.ade ke??huhu

jadi, i think better bia je exam tuh ade. tp improve kan kat skill2 lain.jgn hnya bergantung 100% kat UPSR n PMR je.huhu

just an opinion~

 
SMSU09 © 2010 | Designed by Trucks, in collaboration with MW3, Broadway Tickets, and Blogger Templates