Sunday, November 7, 2010

.: bacalah dengan nama TUHANmu.. ^_^ :.

* warning: maaf penggunaan korang kepada kak atiq dan kak pja *


salam 'alaik..
hari ni keen nak tunaikan janji kat unknown guest..
ada permintaan daripada dia.. wahhh~ macam permintaan lagu kat radio plak.. hikhikhik~
oh~ oh~ ini bukan blog personal keen.. so, tak boleh nak mengarut lebih-lebih.. =.="

terus kepada titik.. * straight to the point! *
oleh sebab orang lain dah sibuk study, dan oleh sebab keen ini amat malas study..
so, keen pon ambil la tanggungjawab nak post topik-topik yang keluar dalam exam..
zassssss~


1) USUL FIQH II
~ semua yang belajar ~


2) ILOP
~ general principles of property, wasiyyah, hiba (gift), ownership, waqf, inheritance, nomination, succession, all the cases ~

* p/s: ni keen bagi overview semua soalan.. kalau nak tahu satu-satu soalan keluar topik pe, sila buat permintaan kembali ye~ thanx~ ^_^ *


3) ULUM HADITH
~ bab 1.. ~
fasal 1: m/s 1-10,
fasal 3: korang pilih la 5 topik yang korang suke, bak kata ustaz la.. daripada m/s 19-25,
fasal 4: m/s 35-41,
fasal 5: m/s 43-47,
fasal 6: 51-58,
~ bab 2.. fasal 1.. ~
mabhath 1: m/s 114- 124,
mabhath 3: erkkk..?? ni ustaz kata semua.. korang baca la sampai lebam daripada m/s 127-247,
~ bab 2.. fasal 2: yang ni, korang baca la sebab hadith tu bleh naik pangkat.. start daripada m/s 251 ~

* p/s: kaedah pem'bab'an ini berdasarkan buku teks *


4) ULUM QURAN
~ topik 1: Al-Quran (ta'rif, nama-nama, sifat-sifatnya, sejarah perkembangannya),
topik 2: semua tentang wahyu,
topik 3: semua tentang nuzul al-Quran (termasuk awal dn akhir ayat yang diturunkan),
topik 4: semua tentang asbab nuzul,
topik 5: semua tentang makki wal madani (kecuali m/s 56-59),
topik 6: semua tentang nasikh wal mansukh,
topik 7: semua tentang jama' al-Quran wa tartiibuhu (penyusunan al-Quran),
topik 8: tafsir bil ma'thur + tafsir bi ra'yi (untuk topik ni, sila baca ta'rif, dan contoh-contoh kitab beserta nama penulisnya ye~),
topik 10: terjemah al-Quran (oh~ kat buku, keen tulis ta'rif je baca.. tapi, tak pasti la plak.. baca je la semua.. sikit je kan?? hehehehe~),
topik 14: semua tentang qosos al-quran~

* p/s: yang ni ialah topik-topik yang masuk.. yang tak tulis tu, maksudnya tak masuk la ye.. dan kaedah pem'bab'an adalah berdasarkan course outline~ thanx~ *


5) CONSTITUTIONAL LAW
~ mengikut majaz daripada kata-kata madame, macam semua je yang masuk ~


6) FIQH MUAMALAT
~ haaa.. yang ni kan, keen tak tahu la nak jadi pe.. ada plak extra topik yang keluar.. =.=" hukhukhuk~ ustaz kata camni ye..
" baca semua topik yang belajar + dhoman + mudhorobah + istisna' "


7) LAW OF CONTRACT
~ semua topik kecuali intention to create legal relations + illegality ~


8) LAW OF TORTS
~ semua yang belajar ~


haaaa.. tu je la..
kalau ada penambahan atau penolakan, sila bagitahu ye..
nanti keen edit balik~ thanx~
pen off~


p/s: oh~ oh~ selepas dah habis taip, baru ingat kat foreigner students.. tapi, keen yang malas ini cam malas la plak nak edit.. so, kalau dia tanya, seseorang tolong terjemahkan ye.. thanx~ ^_^
p/s p/s: gila skema ayat kat dalam post ni.. tatau la kenapa jadi camni.. =.="

16 comments:

tqa.awesome said...

keen~
sila hantar semua slides muamalat ye.
nak upload.

thanks for the meaningful, wonderful, awesome, marvelous ENTRY!

NuSaNa NoSa 91 said...

ok cik t-syai syg~ keen baru on9 nih..

oh2~ anda kena blnja sy.. pkol 4pg -6pg wat mende alah ni.. ngantok tau~ hik3~ *mmg la lama sbb catatan2 ni semua b'terabur ke serata alam.. huk3~ T________T*

nsdahlia said...

terima kasih cik kinah sayang.

knp byk sgt blink2 dlm blog ni. blink2 jugak mate sy membacenye.

sure ke intention n illegality x msuk? sy xde catat sedemikian pun.

NuSaNa NoSa 91 said...

sama2~ ^_^
ha3~ mmg pon.. sy bosan.. jd sy buat blink2.. sorry la klu ade yg sakit mata.. hik3~ ^_^
oh~ oh~ sure!! ni sy dgr madame kata sendiri.. disokong oleh t-syai, kak atiq, dan yana~~ ^_^

tqa.awesome said...

yeahhh.
ni yg aku dengar gak. bab2 soklan/tajok spot ni, telinga aku tajam aje.
hehe :p

nsdahlia said...

baiklah kalau bgitu.

SaRaH_AdiBaH said...

wah...sy br bc post ni..
thnx keen.syg kamu

SaRaH_AdiBaH said...

jap2...keen btul ke makki madani masuk?
topik 5: semua tentang makki wal madani (kecuali m/s 56-59),????
sy ad ctt mcm xmsuk je..huhu

tqaAwesome said...

sara, bukan maksodnya makki and madani masok kecuali ms tu ke?
erm~

bella kate, muhkam tu masok? and qasos al quran xmasokk?? urmm =.=

tqaAwesome said...

syu,
saya nak case ilop
:p

nsdahlia said...

semua ke? emel? hotmail.

NuSaNa NoSa 91 said...

to sarah:

masuk la syg.. ustzh ckp cm2.. yg ni yg sy dgr.. ^_^
muhkam?? xmasuk~~ sy yakin~~

ala.. senang2 cite la kan.. klu byk sgt ikhtilaf, baca je semua.. baru ilang was2.. nk jwb pon, konfiden je! ha3~ skit je tu.. peace~~ ^_^

NuSaNa NoSa 91 said...

to t-syai:

qosos sy yakin masuk!!
dan muhkam sy yakin xmasuk!!
sbb yg blkg ni sy dgr betol2.. peace~~ ^_^

tqaAwesome said...

ohhh ok2.
kite ikot org yg fokus la kan.

wehhhhh~ ILOP ni sape2 yang ade salin turutan megikut question sila la bagtau.

aku ade salin sekali hilang mane tah.

syu: yup~ tqafadzil@hotmail.com
thanksss

farhana said...

rajin nye la dak ni,.hehe,..ni mesti da 80 peratus bace da semua kan,????? kan?????...huhu

SaRaH_AdiBaH said...

huhu...camtu ke...sy silap dgr lah ni...kne smbung bc lg lah ni nmpknya....
huhuhuhuhuhuhuhuhuhu

 
SMSU09 © 2010 | Designed by Trucks, in collaboration with MW3, Broadway Tickets, and Blogger Templates